Helseforebyggende arbeid og vaksinering
Å behandle syke dyr er viktig, men vel så viktig er det å drive helseforebyggende arbeid for å holde dyrene friske. Ved rutinemessige helsekontroller vil en veterinær kunne oppdage feil og sykdom som eier ikke selv har oppdaget. Slike kontroller foretas som regel på valpekontroller og deretter en gang i året når dyret får vaksinen sin. Når dyret blir eldre vil vi også tilby en blodprøve ved helsekontroll for å kunne avdekke eventuelle sykdommer.
Vaksinering
Katter skal vaksineres når de er 12 og 16 uker gamle, deretter årlig.
Kattene vaksineres mot felint herpesvirus, calicivirus og panleukopenivirus (kattepest)
Hunder skal vaksineres når de er (8), 12 og 16 uker gamle, deretter årlig. Hunder vaksineres mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus, parainfluensavirus og Bordetella bronchiseptica.
Ormekur
Det er ingen fasit på hvor ofte et dyr trenger ormekur og behovet er ulikt. Vi anbefaler jevnlig behandling til dyr i vekst. Det betyr at en valp eller kattunge bør få ormekur ved 3. 6. 9 og 12. leveuke. Deretter ved behov. Katter er gode jegere og spiser mye mus og gnagere. Katter har derfor som regel behov for ormekur jevnlig. Voksne hunder har ikke det samme behovet. Er man usikker på om dyret trenger en ormekur anbefaler vi å ta en avføringsprøve til analyse før behandlingen gis. Vi ønsker ikke å gi dyret mer medisiner enn nødvendig.
Utenlandsreise:
Mange eiere har hytte i Sverige, og noen tar også med seg kjæledyret sitt på lengre reiser. Behovet for forebyggende behandling i andre land enn Norge varierer.
Det er viktig å sette seg godt inn i regelverket før man tar med seg dyret ut av landet. Planlegg derfor reiser med kjæledyr i god tid!
Mattilsynet har god oversikt over regelverket, noe avhengig av hvor man skal. Les mer på deres nettsider:
Mattilsynet opplyser kun det absolutt nødvendige med utgangspunkt i lovverket. I andre land er det ofte behov for andre vaksiner og rutinemessig behandling enn det vi gir her i Norge. Dette bør man også sette seg inn i for å unngå å smitte dyr her i Norge med sykdommer vi vanligvis ikke har etter dere kommer hjem fra tur.
Ta kontakt med en av våre veterinærer, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.
Oppstalling
Dyr som skal opereres eller av andre grunner oppstalles på klinikken leveres normalt mellom kl.08.00 og 09.00. Hvis annet leveringstidspunkt er ønskelig, kan dette avtales med klinikken. Dyr som skal i narkose skal leveres på fastende mage. Det vil si: Ingen frokost på behandlingsdagen, men fri tilgang til vann. Dette gjelder kun hund og katt.
Ved oppstalling blir dyret nøye overvåket. Vi kan da monitorere og følge opp med nødvendig medisinering til rett tid.
Hvis dyret blir svært stresset uten eier tilstede vil vi prøve å tilrettelegge for å gjøre besøket hos oss så trygt og godt som mulig.
Hentetid avtales ved levering. Hvis dyret går på medisiner, eller du merker unormal oppførsel, bør du informere klinikken om dette.
Som en service til våre dyreeiere er det anledning til å levere dyr for rutinemessige undersøkelser, slik som vaksiner, helsesjekk osv., og hente dyret senere når det måtte passe. Dette uten ekstra kostnader.
Øyelysing/Lidelser
Veterinær Kristin Lange er ophtalmolog og autorisert til å foreta øyelysinger. Dette er viktig med hensyn til arvelige øyenlidelser hos hunder, og da med tanke på eventuelle avlsrestriksjoner.
Kristin foretar undersøkelser, kirurgi og behandling av øyelidelser, da hun har spesialistutdannelse på dette området. Hun jobber fast i poliklinikken på mandag kveld, og tirsdag formiddag Det kan være lurt å ringe på forhånd for bekreftelse, evt. timebestilling utover disse tidene.
Tannbehandling
Det har i den senere tid blitt mer fokus på lidelser knyttet til munnhulen, og viktigheten av rene og sunne tenner. Klinikken har en egen avdeling spesialisert på tannlidelser og vedlikehold av tenner.
Veterinær Marlene Bergerud har spesialkompetanse på tenner og tannlidelser og foretar det meste av nødvendige inngrep. Dette kan være alt fra rensing av tenner, trekking av persisterende melketenner, rotfylling og trekking/behandling av skadede eller løse tenner. Klinikken har et stort utvalg av moderne utstyr beregnet på dyr og zoodyr, og nytt digitalt røntgen spesielt beregnet på tenner.
Hvor ofte det er behov for tannrens og behandling av tenner varierer. Vi tilbyr derfor GRATIS TANNSJEKK for å hjelpe deg med å vurdere om dyret ditt trenger tannbehandling.
Tannrøntgen
Lidelser i munnhulen er ofte smertefullt. Det er dessverre ikke alltid så lett å se om dyret har vondt i munnen. Mye kan oppdages først når man foretar røntgen av tennene. Vi tilbyr derfor rutinemessig røntgen av tenner ved tannrens for å se etter lidelser som vi ellers ikke vil kunne se.
Ved tannbehandling må dyret som regel i narkose. Dette for å unngå stress og smerter under behandlingen. Dyret vil tiden ha tilgang på nødvendige medisiner og overvåkes av en av våre flinke anestesidyrepleiere.
Hudlidelser
Hudproblematikk hos hunder og katter kan vise seg i form av ørebetennelse, kløe og sår i huden, utslett o.l. Det finnes svært mange hudsykdommer og på overflaten kan de se ganske like ut. Vår veterinær Maren Hogna har spesialisering innen hudlidelser og allergi
Hudlidelser går ikke over av seg selv
Hunder og katter med hudproblemer og/eller ørebetennelser trenger behandling fordi plagene ikke går over av seg selv. Kløe og sår i huden kan være svært ubehagelig, og plagene forverres ytterligere når dyret klør og slikker seg. Plagene kan bli verre med tiden, og jo raskere man tar tak i de, desto bedre er prognosen på sikt.
Hudsykdommer kan se like ut
Det finnes svært mange hudsykdommer, og på overflaten kan de se ganske like ut. Det kan derfor være vanskelig å stille en riktig diagnose uten et godt mikroskop og spesialkompetanse innen faget. Hudproblemer er ofte sammensatt, for eksempel kan det være en kombinasjon av allergi og sekundær infeksjon, noe som kompliserer utredningen.
Hudproblemer kan være vanskelige å behandle
En krem eller pillekur kan virke godt på kort sikt, men dersom ikke riktig diagnose er blitt stilt og behandlingen ikke er langsiktig, kommer hudproblemet dessverre som oftest tilbake. Det er derfor man har behov for en veterinær med spesialkompetanse innen hudlidelser. Det ønskelige er å komme til bunns i problemet, og å forsøke å gjøre noe med den underliggende årsaken til at din hund eller katt har hudproblemer.
Otoskopi
Klinikken er utstyrt med topp moderne utstyr for å kunne utføre otoskopi. Dette er et kamera som gjør det mulig for oss å visualisere de indre delene av øregangen og trommehinnen godt og samtidig få utført nødvendig behandling her.
Zoodyr, gnagere og fugler
Ann-Charlotte Løvås jobber spesielt med lidelser på zoodyr, gnagere og fugler. Hun har god kunnskap og erfaring både med fôring, stell og hold av dyrene i tillegg til medisinsk behandling. Ønsker du å bestille time hos henne, ring 63 97 18 25.
Dersom du skal inn til time med kaninen, gnageren eller fuglen din, er det fint om du tar med den andre, om du har fler, da et besøk til veterinæren kan være svært stressende for disse små. Skal de inn for operasjon, er det viktig at de IKKE fastes på forhånd slik som hund og katt. De skal ha fri tilgang til både høy og vann helt frem til operasjonen.
Vi selger også fôr og kosttilskudd av høy kvalitet til kanin, gnager og fugl.
Kirurgi
Jessheim Dyreklinikk har en egen operasjonsavdeling med nytt utstyr, og god kompetanse til å foreta det aller meste av operasjoner og inngrep. Dette innebærer alt fra de vanligste bløtvevsoperasjoner (sterilisering, kastrering, livmorbetennelse, fjerning av svulster osv.), til mikrokirurgi og avansert beinkirurgi som korsbåndsoperasjoner (TPLO), patellaluksasjoner, feilstillinger og frakturkirurgi.
De fleste operasjoner foretas under gassanestesi, hvor dyrets verdier kontinuerlig blir målt og overvåket. Alle dyr som legges i narkose får væskebehandling og nødvendig smertebehandlig og medisinering i forhold til inngrep.
Alle veterinærene våre har sine egne spesialfelt så du kan være trygg på at dyret ditt kommer i riktige og dyktige hender.
Røntgen/Ultralyd/CT-undersøkelse
Røntgen, ultralyd og CT-undersøkelse er viktige diagnostiske hjelpemidler i veterinærmedisin. Jessheim Dyreklinikk har effektivt og moderne utstyr for å utføre slike undersøkelser.
Røntgen:
Vi har et nytt røntgensystem og tar digitale røntgenbilder. Dette innebærer gode diagnostiske bilder av høy kvalitet på kort tid. Røntgen blir ofte brukt for å diagnostisere f.eks beinbrudd, forkalkninger og fordøyelsesproblemer. Vi utfører også rutinemessige undersøkelser for arvelige ledd- og skjelettlidelser, som HD og AD. Bildene sendes inn til NKK for avlesning. Ønsker du raskt svar kan du laste ned skjema på NKK som du forhåndsbetaler og tar med til timen.
Ultralyd:
Klinikken har nå fått nytt ultralydapparat, som tar diagnostikken enda lenger enn den har gjort tidligere. Dette benyttes for undersøkelse av bløtvev, og har også eget spesialtutstyr for ultralyd av hjertet. Veterinær Ann-Charlotte har spesialkompetanse i hjerte- og lungelidelser.
Ultralyd er viktig ved diagnostisering av sykdommer som livmorbetennelse, svulster i indre organer og steiner i urinveiene. Vi bruker også ultralyd ved drektighetsundersøkelser. Dyret bør da være minst 25 dager på vei.
CT-undersøkelse:
Vi kan nå også tilby CT-undersøkelser. CT bruker vi for å diagnostisere lidelser som ikke alltid er synlig på ordinære røntgenbilder. Ved effektive bildetakninger minimerer vi dyrets tid i narkose, og vi kan raskere se resultatene.
Patella-attester
Patellaluksasjon er en tilstand hvor kneskålen (patella) skyves utenfor furen på lårbenet som den normalt skal ligge i. Lidelsen forekommer hos flere hunderaser, og mange raser undersøkes for patellaluksasjon før de brukes i avl. NKK vil fra 15. august 2013 starte med en sentral registrering av patellastatus i sin database. Etter forhandling mellom NKK og Den Norske Veterinærforening er det per i dag kun veterinærer med godkjent spesial smådyrkompetanse som har fått avtale med NKK om utfylling av patellaattester. Dette innebærer at det utvikles en felles graderingsskala og et felles skjema som undersøkende veterinær skal benytte. Når sentral registrering er klart vil resultatene bli tilgjengelige i DogWeb.
Våre veterinær, Kristin Lange og Kristin Lajord Oppegård, har, grunnet sin kompetanse, avtale med NKK om å kunne skrive ut patellaattester. Eier tar selv med seg skjema som er forhåndsutfylt fra NKK ved oppmøte på klinikken for å få utstedt patellaattest.
Hjerteattester
Sykdom i hjertet kan ofte være genetisk betinget. Cavalier er en rase som er spesielt utsatt for klaffesykdom (myxomatøs mitral klaffesykdom). Dette kan i de fleste tilfeller avdekkes ved auskultasjon av hjertet (lytting).
For en avlsmessig fremgang hos rasen har NKK sammen med Norsk forening for veterinær kardiologi besluttet at hunder som skal benyttes i avl krever en hjerteattest ved auskultasjon.
For å få en auskultasjonsundersøkelse registrert i DogWeb, må hunden være 3 år eller eldre. Resultater kan registreres i DogWeb for hunder i alle aldre, men for å tilfredsstille krav for avlsdyr, må undersøkelsen være foretatt etter fylte 3 år.
Det er ikke bare avlshundene som bør undersøkes. Hjertestatusen til nære slektninger av en hund vil også gi en indikasjon på hvor egnet hunden er som avlsdyr.
Auskultasjonsattesten inneholder informasjon om hunden har bilyd eller ikke. Hvis bilyd er påvist, klassifiseres denne som mild, moderat eller alvorlig.
I tillegg sier attesten noe om hvor på hjertet bilyden hørtes best, og om den kan høres kontinuerlig, eller bare i enkelte deler av hjertets syklus. Hundens hjertefrekvens fremgår også av attesten.
Veterinæren registrerer resultatet av undersøkelsen direkte inn i NKKs database DogWeb.
Vår veterinær Elin Lajord Oppegård, har, grunnet sin kompetanse, avtale med NKK om å kunne skrive ut hjerteattester.
Medisinske utredninger
I dag har veterinærmedisinen blitt svært moderne. Mange sykdommer kan behandles. Om de ikke kan kureres er det ofte mye man kan gjøre for å gi dyret et godt liv videre. Vi vil hele vegen strebe etter å gi både dyr og eier en god tid sammen!
På klinikken tar vi imot alle smådyr som ikke føler seg vel. Ulike symptomer gir gjerne indikasjon på hva vi trenger å gjøre videre. Ofte vil det være behov for ytterligere diagnostikk med laboratorieprøver, billeddiagnostikk eller endoskopi. Hva som kreves avhenger av symptombilde og hva vi finner ved den kliniske undersøkelsen.
Disse utredningene er gjerne tidkrevende. Vi anbefaler deg derfor å ta kontakt på forhånd så vi kan sette av god nok tid til å gjøre det som trengs. Vi har ulike spesialkompetanse her på klinikken. Ved bestilling av time vil vi kunne sette deg opp til rett veterinær.
Endoskopi
Klinikken er utstyrt med nytt og topp moderne endoskop. Dette er kamerautstyr og fiberopptikk som gjør det mulig for oss å visualisere dyret på innsiden.
Vi utfører
- Endoskopi: undersøkelse av mage og tarm
- Bronkoskopi og rhinoskopi: undersøkelse av luftveiene
- Otoskopi: undersøkelse av ørene
- Vaginoskopi: undersøkelse av kjønnsorganer på tisper
Disse undersøkelsene utføres ofte som et ledd i en medisinsk utredning eller behandling.
Et endoskopi gjør det i mange tilfeller mulig for oss å fjerne fremmedlegemer i magesekken uten å måtte åpne dyret kirurgisk. Dette vil utføres i tilfeller der det er for risikabelt å gi dyret brekkmiddel.
Endoskopi krever full narkose. Dyret vil da monitoreres og overvåkes av en av våre flinke anestesidyrepleiere og får alle nødvendige medisiner underveis.
Laboratorium
Vi er utstyrt med en topp moderne lab. Her kan vi analysere blodprøver, urinprøver og mikroskopi. Du får da svar samme dag.
Enkelte prøver må sendes inn til et eksternt laboratorium. Tiden det tar å få svar avhenger noe av hvilke prøver som tas.
Avl
Helseforebyggende arbeid i forbindelse med avl er spesielt viktig. Vi tilbyr hos oss øyelysing, patellattester, hjerteattester og generelle helseattester. Vi utfører også gentester som skal sendes til eksternt laboratorium etter nærmere avtale.
Det er viktig at du setter deg inn i hva som kreves og anbefales av tester for ditt dyr. Vi anbefaler deg derfor å ta kontakt med raseklubben din. Det ligger mye god informasjon på NKK sine nettsider.
Reproduksjon
Mange har behov for hjelp i forbindelse med parring. Det kan være vanskelig å estimere rett tidspunkt å parre på. Noen ganger kan selve parringen være vanskelig.
På klinikken har vi mulighet til å måle progesteron. Progesteron sammen med en celleprøve kan fortelle oss ca. tidspunkt på eggløsning og derfor gi oss et estimat på når det vil være riktig tidspunkt å parre på. Svaret får du samtidig med besøket hos oss.
Vi kan også ta inn hannhunder for vurdering av sæd eller være behjelpelige med inseminering når det trengs.
Med vår akuttvakt tilbyr vi også alltid 24-timers hjelp når det er tid for valping.