Heteslag

 

Hva er heteslag hos hund?

Heteslag er en potensielt livstruende situasjon som kan oppstå når hunden ikke er i stand til å kvitte seg med overflødig varme. Hunder svetter ikke slik vi mennesker gjør, men peser for å bli kvitt varmen, og blir da fort dehydrerte.

Hva er symptomene på heteslag?

Det er tydelige tegn på at hunden føler seg for varm. Til å begynne med vil den søke etter kjøling, pese voldsomt, ha røde slimhinner og høy hjerterytme. Senere i forløpet blir den urolig og forvirret, kanskje svimmel og sjanglende og kan ha vanskeligheter med å reise seg. Etter hvert kan det ende med kramper og bevisstløshet.

Hva er årsaken til heteslag?

Et heteslag oppstår på grunn av overopphetning av kroppen. Hunder kan ikke svette (bortsett fra litt på trædeputene), men kvitter seg med overskuddsvarme ved å pese. Store hunderaser er særlig utsatte for heteslag fordi deres kroppsoverflate er liten i forhold til vekten – relativt sett. Hunder med korte snuter (mops, engelske – og franske bulldogs, pekingeser m.fl) er også i faresonene grunnet trange luftveier som ikke tillater passering av nødvendig luft for avkjøling.

Overoppheting forårsakes vanligvis av:

  • Varme omgivelser, f. eks en bil i sommervarmen (temperaturen stiger raskt!). Dette gjelder også selv om bilen er i skyggen og vinduene rulles ned. På kort sikt kan en slik bil bli livstruende varm. Husk også at en hund som oppholder seg bakerst i under kjøreturen ikke vil bli avkjølt av bilens klimaanlegg på samme måte som personene foran i bilen.
  • Fysisk anstrengelse i varmt vær, f. eks hvis du sykler med hunden i bånd i sommervarmen.
  • Opphold i solen, spesielt for hunder med svart eller mørk pels.

Hvordan behandles heteslag?

Først og fremst sørger man for at oppvarmingen ikke fortsetter. Det kan man gjøre ved å flytte hunden til kjølige omgivelser. Deretter fjerner man eventuelt sikkel eller skum fra hunden munn. Avkjøl hunden med 15-20 graders vann. Vannet må ikke være for kaldt, det vil hindre kroppen i å bli kvitt varmen fordi blodårene i huden trekker seg sammen. Det beste stedet å kjøle ned er i lysken og på magen, der pelsen er tynnest. Avkjøling kan også gjøres ved hjelp av kalde, våte håndklær som man legger over hunden.

Alvorlige tilfeller av heteslag er livstruende og krever veterinærhjelp hurtig. Heteslag kan utvikle seg til en kritisk tilstand hvor det er nødvendig å gi hunden oksygenbehandling og væsketerapi. Dersom cellene i hundens kropp har blitt utsatt for for mye varme, kan de ha fått så store skader at livet ikke kan reddes, selv om man setter inn all behandling.

Hvordan er prognosen ved heteslag?

Det avhenger fullstendig av hvor høye temperaturer hunden har vært utsatt for, og hvor lenge. I enklere tilfeller vil det ikke være noen alvorlige konsekvenser av et heteslag, og hunden vil komme seg raskt av seg selv eller med riktig behandling.

I tilfeller der hunden har blitt så overopphetet at kroppstemperaturen har steget til mer enn 42.4 grader, er situasjonen veldig alvorlig. Dette kan blant annet sees når en hund har blitt plassert i en parkert bil. Her kan man oppleve at under behandling med avkjøling, væske og sjokkbehandling vil hunden temperatur falle, først til normalområdet og deretter fortsette å synke. På grunn av irreversibel skade på alle kroppens celler kan det føre til dødsfall etter 1 – 2 dager.

Hva er risikoen for at din hund får heteslag?

Under normale omstendigheter er risikoen svært liten, men hvis din hund blir utsatt for overoppheting, stiger risikoen betydelig. Man bør ALDRI etterlate sin hund i en bil når det er varmt – selv ikke når bilen står i skyggen og vinduene er rullet ned – det er ikke nok til å holde temperaturen nede!

Hvilke raser er særlig utsatte for å få heteslag?

Store hunder er utsatte, f. eks new foundland, st. bernhard, grand danois, irsk ulvehund, mastiff, berner sennen m.fl. Brachycephale (kortsnutete) raser som fransk og engelsk bulldogg, mops, pekingeser m.fl.

Mange eiere klipper pelsen på hundene om sommeren med det formål at hunden skal ha det lettere på de varmeste dagene i året, men dette kan ofte ha motsatt effekt.  Pelsen fungerer som en slags klimakontroll for hunden og hjelper faktisk til med å regulere kroppstemeraturen.